AMZS - Več o piškotkih

Brez skrbi, z našimi piškotki ne boste imeli povišanega sladkorja!

Spletne strani AMZS uporabljajo tehnologije, ki jih poznamo pod imenom »piškotki« (angl. cookies). To so majhne datoteke, ki se ob obisku določenih spletnih strani shranijo na disk vašega računalnika, njihov namen pa je izboljšanje delovanja spletne strani in s tem tudi uporabniške izkušnje ali pa spremljanje in analiza obiska spletne strani. 

Piškotki vsebujejo kodo v obliki zaporedja črk in številk. V tej kodi se, odvisno od vrste piškotka, najpogosteje shranjujejo uporabnikove pretekle izbire in nastavitve, lahko pa tudi podatki, ki uporabnika in njegov računalnik identificirajo v spletu. Spletne strani lahko tako napravo s katero uporabnik dostopa do spleta ob ponovnem obisku prepoznajo in temu ustrezno prilagodijo prikazano vsebino. Ravno slednji so najbolj sporni, saj na nek način posegajo v uporabnikovo zasebnost, s čimer pa večina spletnih uporabnikov ni seznanjena.


Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje piškotke:
Vir piškotka Ime piškotka Kje se nahaja Čemu je namenjen
AMZS ASP.NET_SessionID Vse strani, ki omogočajo vpis ali registracijo uporabnika prek kakršnegakoli spletnega obrazca. Ta piškotek omogoča strani, da si zapomni, kaj ste naredili od strani do strani (na primer pri izpolnjevanju obrazca in pomikanju naprej k naslednjemu koraku si mora stran zapomniti, kaj ste naredili v prejšnjem koraku).
Google __utma, __utmb, __utmc, __utmv, __utmz Vse strani. Omogočajo spremljanje in analizo obiskov strani. Povejo nam, kaj si uporabniki ogledujejo na naših spletnih straneh, kako pogosto in na kakšen način dostopajo do njih. To dosegajo z razločevanjem med posameznimi uporabniki.
YouTube PREF, use_hitbox, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC Strani, kjer so vdelani videoposnetki s portala YouTube. Navedeni piškotki se naložijo ob ogledu ali deljenju videoposnetka. Omogočajo zaznavanje uporabnikove razpoložljive pasovne širine, štetje ogledov in deljenje posnetka.
Facebook Facebook Vse strani, kjer se nahajajo vsebine, ki jih je možno deliti prek družabnega omrežja Facebook. Piškotek, ki uporabniku omogoča deljenje vsebin na družabnem omrežju Facebook. To ni piškotek, ki se naloži ob odprtju naše strani. Če pri uporabniku obstaja, ga naša stran le prebere in s tem ugotovi, ali je uporabnik trenutno prijavljen v omrežje Facebook.
AddThis bt, di, dt, __atuvc, psc, uid, uit, xtc Vse strani s povzetkom zadnjih štirih novic, kjer je povzetkom dodana tudi orodna vrstica za deljenje prek družabnih omrežij. Piškotki, ki uporabniku omogočajo deljenje vsebin prek elektronske pošte ali na različnih družabnih omrežjih (Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest,…). To niso piškotki, ki se naložijo ob odprtju naše strani. Če pri uporabniku obstajajo, ga naša stran le prebere in s tem ugotovi, ali je uporabnik trenutno prijavljen v izbrano omrežje.

Na naših spletnih straneh se pojavljajo tudi zunanji oglaševalci, ki občasno za oglase uporabijo sledljivo kodo. Poleg zgoraj omenjenih piškotkov se zato lahko na naši spletni strani pojavljajo tudi oglasni piškotki, vendar izključno z namenom štetja prikazov posameznega oglasa in klikov nanj ter s tem merjenja učinkovitosti posamezne oglaševalske akcije.

Upravljanje in brisanje piškotkov

Izbirno okno za spreminjanje dovoljenj glede uporabe piškotkov, ki jih uporablja naša spletna stran lahko kadarkoli prikličete s klikom na to povezavo: Upravljanje s piškotki

Načine in omejitve uporabe piškotkov lahko nastavljate tudi v nastavitvah svojega brskalnika (Internet Explorer, Firefox, Chrome,…). Večina brskalnikov omogoča izbiro med različnimi načini obdelave piškotkov, kar vključuje tudi možnost izbrisa vseh piškotkov, ki jih je brskalnik že shranil v vaši napravi.

Za več informacij o podrobnih postopkih uporabite funkcijo pomoči v vašem brskalniku ali pa navodila za svoj brskalnik poiščite na enem izmed svetovalnih spletnih mest, kot je npr. www.aboutcookies.org.

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


POMOČ NA CESTI 1987

* Telefonska številka velja za območje RS. Cena klica je odvisna od operaterja.
Če se nahajate v tujini pokličite: +386 1 530 53 53